Hamilelikte Takip Süreci

Yazar: Cuma, Aralık 02, 2016 , ,

Hamilelikte Takip süreci

11-12. Haftalar 

 Ense Kalınlığı ölçümü ve Birinci trimester tarama testi:


Ultrasonda bebeğin ense kalınlığı ölçüldükten sonra anneden alınan kanda bazı hormon değerlerine bakılır(2 li tarama testi). Bazı hekimler tercihen 2’li test yerıne 3’lü test yaptırmayı tercih edebilirler.
            14-16. Haftalar
Erken doğum riskini kontrol etme,rahim ağzı açıklığını ölçmek amacıyla vajinal ultrason kontrolü yapılmalıdır.(Eğer rahim ağzı açılmış ise Serklaj işlemi gerekebilir.)



            16-18. Haftalar
Üçlü tarama testi (zeka testi) yapılır. Anneden alınan kanda bakılır ve başlıca 3 bozukluk araştırılır.(nöral tüp defekti denilen beyin ve sinir sisteminin gelişimine ait problemler  trisomi 18 ve trisomi 21 (Down Sendromu ) denilen kromozom bozuklukları bakılır.
3 lü tarama testinde Down Sendromu Riski yüksek çıkan hastalarda kesin tanı koymak amacıyla Amniosentez yapılır.



19-20. Haftalar
 Perinatoloji uzmanı tarafından detaylı(ayrıntılı) usg çekilmesi. Hastanın her ay rutin yapılan ultrason kontrolleri dışında, perinatoloji uzmanları tarafından yapılan detaylı ultrasondur. Bu ultrasonda bebeğin herhangi bir anomalisi olup olmadığına bakılır.



24-28.Haftalar
 Şeker Yükleme testi yapılmalıdır.Gebeliğe bağlı olarak gelişen şeker hastalığının araştırılması için kullanılır.
            Ultrasonografi (ultrason):
 bebeğin gelişimini, pozisyonunu, içinde bulunduğu şartların yeterliliğini,organsal bozukluklarını ve cinsiyetini ortaya koyan bir görüntüleme yöntemidir. HerTrimesterde bir defa olmak üzere en az 3 kez yapılmalıdır.
Fatal Monitör(NST):
3.Trimesterde ve doğumda sancı döneminde kullanılır. Bebeğin kalp atışlarının ritmine ve ağrının varlığını veya şiddetini görmek için kullanılır.

BENZER YAZILAR

3 yorum

  1. Şeker yüklemesiyle ilgili çok fazla spekülasyon var siz ne düşünüyorsunuz Teşekkür ederim güzel bilgili faydalı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten fazla spekülasyonlu bir konu kendi fikrim ve genel çalışmalar arasında bazı küçük farklar var ama sizin için paylaşacağım.

      Sil
    2. Ben kendi adıma çok sevinirim yayınlarsanız Korkulu rüya şeker yüklemesi teşekküt ederim tüm cevaplarınız için.

      Sil